Taide on kaikkien – ei osaamisvaatimuksia

Nuori Taiteen ensimmäinen työpaja pidettiin sen omassa kotipesässä eli kulttuurikeskus Villa Artussa marraskuun lopussa. Olimme kutsuneet Hyvinkään ja Riihimäen nuorten työpajatoiminnan nuoria ohjaajineen esittämään ajatuksia ja toiveita Nuori Taide -toiminnasta. Kirjatuista ajatuksista ja antoisasta keskustelusta nostan esille muutaman asian.

”Millä sanoilla saisi nuoret mukaan?” Tämä on tärkeä kysymys, kun ollaan tekemisissä taiteen ja kulttuurin kanssa. Niiden maine on hienostunut, jopa elitistinen. Kovin haluaisin muuttaa tätä mainetta. Se ei kuitenkaan auta, jos nuori sanoo kiitos ei kuullessaan nämä sanat. Mitkä sanat puhuttelisivat nuoria, erilaisia ja eri jutuista kiinnostuneita nuoria?

Sanojen taide ja kulttuuri voi ajatella kapeasti tarkoittavan ammattilaisten tuottamia teoksia. Toki usein todetaan, että ”Kulttuuri kuuluu kaikille” tai ”Taide kuuluu kaikille”. Työpajassa toivottiin Nuori Taiteelta ”tietoa siitä, että taide on kaikille”. Juuri näin. Taide ja kulttuuri eivät ole vain joidenkin juttu. Taiteen voi käsittää sanana, joka kuvaa ihmisen yhtä luontaista tapaa käyttäytyä. Yhdenlaista tapaa tutkia, tehdä ja esittää asioita. Tapaa yrittää ymmärtää ilmiöitä maailmassa. Tapaa keskustella muiden ihmisten ja maailman kanssa. Taide on kaikkien.

Tällöin ei myöskään ole kriteerejä ja ehtoja sille, millaista taiteen pitää olla. Jokainen saa ja osaa tehdä taidetta omalla tavallaan. ”Ei osaamisvaatimuksia” ja ”Itselle sopivia projekteja” oli kirjoitettu yhteen paperiin. Innostaisivatko nämä sanat nuoria mukaan?

Toisaalta ehdotettiin, että Nuori Taide tarjoaisi myös jotain sellaista, mitä ei itse ajattelisi tekevän. Tämäkin on tärkeää. Saa uusia ulottuvuuksia. Voisiko tämä olla yhdenlainen ”houkutin (palkinto)”, josta yksi nuorista vinkkasi?

 

Kirjoita kommentti